Vene

U ljudskom tijelu postoje tri vrste vena: površinske koje se nalaze neposredno ispod kože, duboke – između mišića i perforantne koje spajaju površinske i duboke vene.

Vene prenose deoksigeniranu krv iz tijela prema srcu. Stijenke vena su tanke, imaju značajno manje mišićnih vlakana i manje su elastične od arterijskih, jer u njima nema visokog tlaka. Glavne vene imaju zaliske koji propuštaju krv prema srcu, a sprječavaju suprotan tok.

Portalna vena ne vraća krv u srce, nego u jetru. Venska cirkulacija odvija se odozdo prema gore, te od površinskih ka dubokim venama. Kada stojimo, krv u venama mora svladati silu teže kako bi došla do srca. To omogućava venska pumpa, a mišići nogu i stopala kontrakcijama usmjeravaju krv prema srcu.

Kada se relaksiraju, valvule se zatvaraju i sprječavaju vraćanje krvi prema natrag. Kod oštećenja vena smjer se mijenja u smjeru sile teže. Kod prisutne tromboze vena, cirkulacija je blokirana. Porast unutarnjeg tlaka u venama slabi njihove stijenke, a oslabljeni zalisci više ne uspijevaju obavljati svoju funkciju. Krv se sve češće vraća natrag, vena se širi, grči, proširuje, produljuje, savija, pojavljuju se čvorovi.

fb