Komplikacije kod proširenih vena

Proširene vene  mogu biti samo estetski problem , ali najčešće dovode do niza simptoma  – tupa bol, pečenje ili težina u nogama (ovi simptomi mogu biti vidljiviji predvečer ili nakon što dugo sjedite ili stojite), oticanje nogu (posebice u području stopala i gležnjeva), svrbež u području varikoziteta.

Daljnjom progresijom venske  insuficijencije  dolazi i do niza težih komplikacija.

To su promjene na koži koja postaje  suha i zategnuta  te se na njoj javljaju tamne mrlje (hipostatski dermatitis).Ako se takva promijenjena koža ozlijedi (ogrebotina, udarac) mogu nastati kronične rane (venski ulkusi) koje teško ili nikako ne cijele.

Kada se krvni ugrušak i upala razvijaju u maloj veni blizu površine kože nastaje upala  površinske vene (površinski tromboflebitis). U manjem broju slučaja ugrušak se iz površnog sustava može proširiti i u duboki te tako nastaje duboka venska tromboza. Duboka venska tromboza je ozbiljno stanje koje zahtjeva hospitalizaciju i dugotrajno liječenje lijekovima protiv zgrušavanja krvi jer može dovesti i do  plućne embolije, odnosno smrtnog ishoda.

Svakako se preporučuje pregled vaskularnog kirurga kod  osobe koja  ima vidljive varikozitete i subjektivne simptome, a posebice  ako se razviju bilo kakve promjene na koži, rane ili upale.

fb